tiistai 5. helmikuuta 2013

Helppo ruisleipäohje


Tein ensimmäistä kertaa elämässäni ruisleipää, ihan alusta asti :) Jotenkin hapattimen ja taikinajuuren valmistaminen on tuntunut ylitsepääsemättömän vaikealta mysteeriltä aikaisemmin, joten toimeen ei ole tullut tartuttua. Muutoinkin leivän leipominen tuntuu olevan kausiluontoista, joskus on innostunut leipomaan useinkin, ja sitten on taas suvantovaiheita, jolloin mitään ei tapahdu. Kuten viimeiset kaksi vuotta..öhöm.. ;)

Kotivinkin sivuilta löysin selkeän (erittäin olennaista..) ohjeen ruisleipää varten, joten päätin kokeilla. Hapattimeen sekoitettiin piimää ja ruisjauhoja. Tein samoin tein taikinan rohkeasti tuplana. Hapatin seisoi pöydällä neljä päivää, ja välillä sekoitin massaa. Seuraava seisontavaihe oli veden ja lisä jauhojen lisäämisen jälkeen. Seos oli pöydällä melkein pari vuorokautta ennen kuin leivoin varsinaiset leivät. Uskomatonta kyllä, mutta juuri oikeasti kupli ja tuoksui makean happamalle, kuten ohjeessa mainittiin. Käytin varmuuden vuoksi luomuruisjauhoja, joiden on kehuttu toimivan taikinajuuren teossa käsiteltyjä jauhoja paremmin. Yritin siis varmistaa selustani ;)
Niistä tuli ihan ruisleivän näköisiä! :D Kävin jatkuvasti kurkistelemassa uunin luukulla, että tuleeko niistä oikeasti leipiä vai taikinaklimppejä :) Leivät ovat sopivan pehmeitä ja ihan oikean ruisleivän makuisia, kannattaa testata. Jos minä onnistuin tuossa, niin se ei voi olla vaikeata ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti